cz  Czech      uk  EN

THE BRT STANDARD 2013 – světové hodnocení rychlostních autobusových systémů BRT

Vytvořená nová norma standardů BRT je vrcholem celosvětového úsilí vedoucích představitelů v oblasti designu a autobusové dopravy, která ustanovuje jednotnou definici pro Bus Rapid Transit (BRT). Zajišťuje objektivní prvotřídní hodnocení světových systémů na základě osobních zkušeností. Vyhodnocuje ekonomické výhody a pozitivní dopady na životní prostředí.  BRT bodovací systém standardů byl vytvořen jako ochranný prostředek pro značku BRT, poukazuje na vysoké kvality jednotlivých systémů BRT po celém světě.  Certifikační BRT výbor uděluje podle osvědčených postupů ceny, zlato, stříbro, bronz.

Přes rostoucí reference o unikátnosti a úspěšnosti BRT si mnoho lidí stále neuvědomuje důležitý význam BRT koridorů a jejich schopnost poskytovat vysokou úroveň služeb typickou pro systémy metra. Tento nedostatek povědomí často preferuje železnice, i když BRT je minimálně srovnatelné, efektivnější a stejně elegantní řešení moderní městské dopravy. Nedostatečná informovanost pramení také částečně z nedostatku přesné definice, co je BRT. Bez znalosti  této přesné definice jsou často malá zlepšení na standardních autobusových linkách nesprávně označeny jako BRT.

Standard BRT byl vyvinut s cílem vytvořit jednotnou definici kvalitních rychlostních autobusových systémů BRT na celém světě. To také funguje jako účinný technický nástroj pro inspiraci městských aglomerací při klíčových rozhodování a posuzování nejlepších systémů BRT, pro vhodné využití jednotlivých systémů v daných lokalitách a podmínkách.

Hodnocení všech světových významných BRT, zajímavé! klik a jste tam!

BRT (BusMetro) po česku… (pdf: projekt ke stažení, klik a jste tam!)

Co je BRT jsme se snažili na základě útržkovitých informací ze zahraničí poprvé v Čechách definovat v roce 2006. Od té doby uplynulo mnoho vody a BRT systém se u nás nikdy realizovat nepodařilo. Určitý náznak zde však již byl v podobě předběžně zpracované studie Středočeského kraje pro zajištění dopravy hlavního města s hustě obydlenou oblastí Jesenicka formou rychlostního koridoru BRT (MetroBusu), který měl obyvatele dopravovat do okrajové části Prahy k metru. Díky politickému kvasu a častým změnám ve vedení krajského úřadu Středočeského kraje nám na náš dotaz v roce 2010 na osud projektu BRT nejen nikdo nedokázal odpovědět, dokonce se dokumenty ani nepodařilo najít. BRT po česku –  (MetroBus) a jeho projekt v se nám však podařilo objevit na stránkách obce Šeberov ve formátu pdf, jsou docela zajímavé a zajímavé by také bylo, jakou medaili by projekt obdržel od mezinárodních porot. Bohužel není pravděpodobné, že reálná podoba projektu někdy spatří světlo světa, ale alespoň máme možnost čas od času téma oprášit.   

BusPress: o BRT jsme napsali (1)

BusPress: o BRT jsme napsali (2)

text:  Zdeněk Nesveda

zdroj, foto: The Institute for Transportation and Development Policy (ITDP)

 

Tagy: , , ,

Komentáře uzavřeny.