cz  Czech      uk  EN

Elektrobusy SOR pro 3ČSAD

Elektrobus SOR EBN 9,5 je dvoudveřový elektrobus o délce 9,8 m (foto: 3ČSAD)

Elektrobus SOR EBN 9,5 je dvoudveřový elektrobus o délce 9,8 m (foto: 3ČSAD)

 

Elektrobusy v České republice provozují nejen městské dopravní podniky, ale také soukromí dopravci. Po skupině Arriva, která je provozuje na linkách BB v Praze, v Třinci a v Jeseníkách, se k nim připojí sdružení 3ČSAD, zahrnující podniky ČSAD Havířov, ČSAD Karviná a ČSAD Frýdek-Místek v rámci obchodního holdingu CIDEM Hranice, a.s. Toto sdružení objednalo v srpnu 2017 u výrobce SOR Libchavy celkem 12 elektrobusů.

Pro ČSAD Frýdek-Místek dodá SOR do října 2017 šest elektrobusů SOR EBN 9,5, které budou sloužit v městské dopravě v Hranicích na Moravě.

Dalších šest elektrobusů bude typ SOR EBN 11. Dodány budou v srpnu 2018 – tři pro ČSAD Havířov, dva do ČSAD Frýdek-Místek a jeden do ČSAD Karviná.

Elektrobus SOR EBN 9,5 je dvoudveřový elektrobus o délce 9,8 m. Má kapacitu 26 míst k sezení a 43 k stání s bezbariérovým prostorem pro přepravu invalidního vozíku či dětského kočárku.

Elektrobus SOR EBN 11 je elektrobus o délce 11,1 m, dodávaný ve tří- nebo dvoudveřovém provedení. Má kapacitu 23 míst k sezení (třídveřový), resp. 26 míst (dvoudveřový) a 66 k stání, opět s bezbariérovým prostorem pro přepravu invalidního vozíku či dětského kočárku.

Elektrobusy SOR jsou poháněny asynchronním šestipólovým vodou chlazeným elektromotorem o jmenovitém výkonu 120 kW. Na jedno nabití ujede elektrobus 130–150 km (11m verze), resp. 140 – 160 km (9,5m verze).

Elektrobusy pro 3ČSAD budou nabíjeny přes noc ze zásuvky po dobu cca 6 hodin.

Celá investice byla spolufinancována ze zdrojů EU prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a projekty v obou případech zahrnovaly i pořízení autobusů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG), byť jejich ekologický přínos je pouze relativní (viz prezentace k semináři Čistá mobilita v chytrém městě).

Nákup elektrobusů SOR pro 3ČSAD dále nahlodává přesvědčení, panující mezi některými českými „elektrifikovanými“ městskými dopravními podniky – totiž, že elektrobusům nemůže rozumět nikdo tak dobře jako ten, kdo již provozuje tramvaje nebo trolejbusy. Jak vidět, ani „neelektrifikovaní“ soukromí dopravci se elektrických pohonů neostýchají.

redakce Proelektrotechniky.cz

.

.

Reklama na BusPressu – Klíč k nejlepším obchodům

 

Chytrá a zdravá doprava ve městech 2017

 

dekra_skola-MM

DEKRA, ŠKOLA SMYKU – WWW.DEKRA.CZ

WWW.MESTSKADOPRAVA.INFO

CZECHBUS, VELETRH AUTOBUSŮ V PRAZE – WWW.CZECHBUS.EU

Veletrh autobusů, výstava autobusů, autobusy v Praze

 

LOGO_isuzu_turancar

TURANCAR CZ, PRODEJ AUTOBUSŮ ISUZU – WWW.ISUZUBUS.CZ

Autobusy ISUZU, ISUZU, ISUZU servis, ISUZU díly, ISUZU TURANCAR

 

Isuzu-Logo

ProScan – prodej a servis ISUZU – WWW.ISUZUTRUCK.EU

ISUZU prodej, ISUZU díly, ISUZU nákladní, ISUZU D -MAX

 

KHMC2X

KHMC OPAVA, VÝROBA AUTOBUSŮ – WWW.KHMC.CZ

Anvi_Trade

ANVI TRADE, PODLAHOVÉ MATERIÁLY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ – WWW.ANVITRADE.CZ

Tagy: , ,

Komentáře uzavřeny.