cz  Czech      uk  EN

Košice na cestě k čisté mobilitě

Elektrobus SOR EBN 11 - Košice na cestě k čisté mobilitě (foto: Zdeněk Nesveda)

Elektrobus SOR EBN 11 – Košice na cestě k čisté mobilitě (foto: Zdeněk Nesveda)

 

Východoslovenská metropole, město Košice, se díky největšímu počtu autobusů s elektrickým pohonem zařazených do běžného provozu nachází mezi největšími evropskými lídry v prosazování čisté elektromobility ve veřejné městské dopravě.

Košice nyní provozují tramvajovou a trolejbusovou dopravu (ta je nyní pozastavená), ke které připojily i elektrobusy s bateriovým pohonem. V tento okamžik jezdí v Košicích již čtrnáct elektrobusů od českého výrobce SOR. Je to jednoznačně největší flotila elektrobusů nejen na Slovensku, ale i v Čechách, a také jedna z největších Evropě.  Můžeme však brzy očekávat další dodávky nových vozů a celkový počet by mohl stoupnout až na třicet. Dopravní podnik vymění staré a neekologické autobusy za tiché bezemisní elektrobusy. V Košicích v současné době jezdí pět elektrobusů SOR EBN 10,5 z první dodávky v roce 2014 a devět nových SOR EBN 11, které začaly jezdit v červnu 2016.

 

Elektrobus SOR EBN 11 v DPMK (foto: Zdeněk Nesveda)

Elektrobus SOR EBN 11 v DPMK (foto: Zdeněk Nesveda)

 

Přijal jsem pozvání z Dopravního podniku v Košicích a vydal se tam, abych se dozvěděl, jak elektrobusová doprava funguje v praxi, jaké jsou první ekonomické výsledky provozu a také jak novinku vnímají samotní cestující. Položil jsem pár otázek předsedovi představenstva a generálnímu řediteli dopravního podniku v Košicích Richardu Majzovi, který stojí včele DPMK od roku 2015.

 

Ing. Richard Majza MBA, předseda představenstva a generální ředitel Dopravního podniku města Košice (foto: DPMK)

Ing. Richard Majza MBA, předseda představenstva a generální ředitel Dopravního podniku města Košice (foto: DPMK)

 

Jakým způsobem se Vám podařilo zajistit financování elektrobusů?

Prvých 5 elektrobusov DPMK financoval prostredníctvom úveru, zostávajúcich 9 ks vozidiel financoval s 95 % prispením fondov EU, 5%  z vlastných zdrojov v rámci OP ŽP.  

Co považujete za největší přednost elelektrobusů pro město Košice?

Za najväčšiu prednosť elektrobusov považuji jednoznačne nízke náklady na prevádzku  a samozrejme ekologické hľadisko. V mestách s pomerne hustou automobilovou dopravou –  predovšetkým  v čase dopravných špičiek  – sú ekologické dopravné prostriedky významným prínosom.

Jak elektrobusy vnímají řidiči a samotní obyvatelé Košic?

Na začiatku boli vodiči vo vzťahu k elektrobusom skôr skeptickí. Po ich vyskúšaní boli však príjemne prekvapení a na linky obsluhované elektrobusmi sa nechali preradiť. Dnes sú s prevádzkou vozidiel prevažne spokojní.

Cestujúci zaradenie elektrobusov do pravidelnej výpravy MHD oceňujú. V ankete o kvalite MHD, ktorú sme robili v roku 2016,   ich zaradenie na linky hodnotilo ako  výborné (33 %), veľmi dobré (30 %)  a dobré (22 %)  až 85 % respondentov. Ostatní si myslia, že je ich málo, nemajú dostatočný dojazd a majú limitovanú využiteľnosť.

Přemýšlíte i o elektrobusech s průběžným nabíjením a s nižší kapacitou baterií?

Trendy vývoja a výroby elektrobusov pozorne sledujeme. Nákup vozidiel s nižšou kapacitou batérií, ale s ich priebežným nabíjaním je jedna z možných variant tejto trakcie v Košiciach.

 Vyhovovali by vám elektrobusy i na jiných linkách z hlediska dojezdu?

Sieť nabíjačiek DPMK sa pomaly rozrastá, takže postupom času si vieme predstaviť, že by boli elektrobusy nasadené aj na ďalšie linky v meste Košice.

Kolik kilometrů už najely celkem?

Elektrobusy v Košiciach vlani najazdili 195 111 km.

Nacházíte podporu při rozvoji elektromobility u státních orgánů?

Keďže sme prvým mestom na Slovensku, ktoré elektrobusy do svojho vozového parku zaradilo a na linky ich momentálne vypravujeme 14, podporu cítime predovšetkým zo strany mesta, ale aj zo strany štátnych orgánov.

 

Elektrobusy – správná volba pro město

Měl jsem také jedinečnou možnost velmi detailně celý elektrobusový provoz poznat, prohlédnout si depo a prostory pro údržbu, parkování a nabíjení. S elektrobusem jsem se projel v nejrůznějších částech Košic s různorodým profilem trati. Mým průvodcem „košickým světem elektrobusů“ byla Michaela Karaffová, vedoucí referátu marketingu, reklamy a Public Relations a Karol Rónay, vedoucí autobusového provozu. Shodou okolností jsem se při své návštěvě také potkal se zástupci výrobce ze společnosti SOR Libchavy, kteří školili zaměstnance ohledně dobíjení elektrobusů.

 

Ing. Michal Saloň představuje technickou část elektrobusů (foto: Zdeněk Nesveda)

Ing. Michal Saloň představuje technickou část elektrobusů (foto: Zdeněk Nesveda)

 

 Pozitivní ekonomika provozování elektrobusů

Zajímavé jsou ekonomické ukazatele a výsledky za první období provozu elektrobusů. Na podrobnější analýzu si budeme muset ještě nějaký čas počkat, ale první výsledky jsou víceméně optimistické, již nyní potvrzují správnost rozhodnutí jít v Košicích cestou stoprocentních elektrobusů. O všech aspektech, které jsou pro a proti elektrobusům, hovořím s Karolom Rónayem během cesty po městě.

Ekonomika provozu za určité období v porovnání elektrobusu s klasickým dieselovým autobusem

Elektrobusy:

  • náklady na udržbu – 1/3 v porovnání s dieselovými autobusy

Spotřeba energie za rok 2016

  • průměrná spotřeba elektrické energie je 1,007 kWh na 1 km – cena 1 kWh je 0,134 EUR
  • průměrná spotřeba nafty (přídavné topení ) je 0,0450 l na 1 km – cena 1 l nafty je 0,8649 EUR
  • celkový náklad na 1 km je 0,173 EUR na 1 km (elektřina+nafta dohromady na 1 km)
  • oxidu uhličitého (CO²) vyprodukovaly elektrobusy o 1,4 tuny méně (14g/1km)

Dieselové autobusy:

  • průměrná spotřeba nafty je 0,4387 l na 1 km – cena cena 1 l nafty je 0,8649 EUR
  • celkový náklad na 1 km je 0,379 EUR na 1 km (nafta na 1 km)
  • Výhodou elektrobusů je, že nejsou vázané na trolejové vedení, výrazně šetří životní prostředí, jsou tiché a průměrná spotřeba na 1 kilometr je 1,007 kWh u elektrobusů, u trolejbusů je to 2,861 kWh na 1 kilometr.

(z uveřejněné statistiky ze zdrojů DPMK je zcela patrné, že nejnižší provozní náklady v porovnání autobus, trolejbus a elektrobus jsou právě u elektrobusů)

 

Karol Rónay, vedoucí autobusového provozu (foto: DPMK)

Karol Rónay, vedoucí autobusového provozu (foto: DPMK)

 

Jaká je spolehlivost elektrobusů v zimním období, ptám se Karola Ronaye?

„Elektrobusov máme 14, všetky sú garážované a nabíjané vo vnútorných priestoroch temperovanej haly. Problémy, ktoré sa prejavujú v zimnom období, sme preto zatiaľ nezaznamenali. Zrejme sa prejavia, až keď sa náš vozový park  elektrobusov rozrastie a niektoré vozy budú musieť parkovať v exteriéri“ říká Karol Ronay.

Zajímám se o nejčastější závady, které se vám již vyskytly?

Vozidlá sú pomerne nové, takže sa zatiaľ nejaké vážne problémy a poruchy neprejavily. Ak už riešime poruchy, sú to väčšinou drobnosti – napr. výmena žiaroviek či stykačov. Doteraz najčastejšou poruchou bolo nastavenie dverí a sledovačov izolačného stavu. Riešili sme už aj poruchu kompresora vzduchu a menšie poruchy na trakčnom zariadení, s pomocou dodávateľa vozidiel sa ich však podarilo rýchlo odstrániť“.

Jaké vlastnosti elektrobusů považujete za nejlepší a jaká jsou slabá místa elektrobusů?

S prevádzkou elektrobusov sme spokojní. Zatiaľ vnímame len pozitíva, ktorými nepochybne sú ekonomická, tichá a ekologická prevádzka. Na slabé miesta sa nás opýtajte približne o ďalšie dva – tri roky.

 V jaké stavu jsou baterie po době provozu, z hlediska kapacity?

Batérie sa snažíme nabíjať a vybíjať v zmysle pokynov dodávateľa vozidiel, takže pri správnom používaní vozidiel a ich nabíjaní sme zatiaľ nezaznamenali žiadnu stratu kapacity batérií. Sme si vedomí, že len takto ich udržíme v prevádzke čo najdlhšie a nebudeme musieť riešiť ich náhradu.

Jak bude nakládáno s použitými bateriemi?

Ak budú batérie nabíjané podľa pokynov výrobcu, mali by slúžiť minimálne 4-6 rokov. Výmena batérií, resp. článkov batérií bude vykonaná v súlade so zákonom o odpadoch, ktorý hovorí o likvidácii autorizovaným spracovateľom nebezpečného odpadu.

(Není to úplně odpověď, kterou jsem asi chtěl slyšet, zajímalo mě, jak bude s bateriemi nakládáno, až budou mít kapacitu na úrovni z hlediska dojezdu tak nízkou, že by bylo problematické dále je používat v elektrobusech. Baterie, které budou mít částečně nižší kapacitu, jsou i nadále dobře použitelné jako akumulátor energie v jiných oblastech, než je doprava. Mají stále hodnotu a určitě by bylo neekonomické je předčasně nechat ekologicky zlikvidovat. Co s nimi dál je otázka, kterou budeme muset řešit až za několik let, ale už dnes bychom se tím měli pomalu začít zabývat.).    

 

Lubomír Kulhavý ze společnosti SOR Libchavy, školí zaměstnance DPMK jak správně nabíjet baterie v elektrobusech (foto: Zdeněk Nesveda)

Lubomír Kulhavý ze společnosti SOR Libchavy, školí zaměstnance DPMK jak správně nabíjet baterie v elektrobusech (foto: Zdeněk Nesveda)

 

Technická podpora výrobce

V době mé návštěvy jsem se potkal ve vozovně s Lubomírem Kulhavým, technickým pracovníkem ze společnosti SOR Libchavy. Školil zaměstnance, jak nejlépe dobíjet baterie, aby jejich životnost byla co nejdelší. Karol Rónay mi vysvětluje, že k dobíjení s ohledem na současný režim autobusů stačí pouze pomalé nabíjení běžnou nabíječkou, které je šetrnější než rychlonabíjení. Také mi potvrzuje dobrou spolupráci s výrobcem, pochvaluje si operativnost při řešení běžných oprav, které se během provozu vyskytly.

 

František Vrábel , řidič elektrobusu v DPMK (foto: Zdeněk Nesveda)

František Vrábel , řidič elektrobusu v DPMK (foto: Zdeněk Nesveda)

Slovo řidiče elektrobusu

Určitě zajímavé názory a převážně pozitivní zazněly i od řidiče Františka Vrábela, který nás po Košicích elektrobusem vozil. V dopravním podniku řídí různé autobusy již sedmým rokem, takže má možnost srovnání. Elektrobus je to nejlepší, co jsem doposud řídil, říká. Oceňuje zejména jeho dynamiku při rozjezdech, plynulost jízdy, jednoduchost ovládání a tichý chod. Autobus podle jeho slov neměl žádné větší problémy ani v zimním období a má dobrý výkon i při plném obsazení v kopcovitém terénu. Co se týká kapacity baterií, je to různé, říká, záleží také stylu jízdy, potvrzuje však, že do depa se vrací většinou s více jak 30% kapacity, což je úplně dostačující rezerva. Nepamatuje, že by někdy zůstal stát autobus kvůli vybitým bateriím. Na závěr říká, že by ocenil větší prostor na pracovišti řidiče. V porovnání s ostatním, co již řídil, mu tady připadá prostor pro řidiče trochu stísněný.   

 

Phdr. Michaela Karaffová vedoucí referátu marketingu, PR z DPMK a Lubomír Kulhavý, technik ze společnosti SOR Libchavy (toto: Zdeněk Nesveda)

PhDr. Michaela Karaffová vedoucí referátu marketingu, PR z DPMK a Lubomír Kulhavý, technik ze společnosti SOR Libchavy (toto: Zdeněk Nesveda)

Získejme podporu veřejnosti!

S Michaelou Karaffovou se shodujeme na malé publicitě inovačních trendů v MHD směrem k veřejnosti. Elektromobilní vývoj v Košicích je unikátní a zasloužil by větší pozornost médií i mimo okamžiky slavnostního „stříhání pásky“. O projektu přechodu na čistou mobilitu by se mělo určitě objevovat více informací, je to způsob, jak obyvatele pro nové projekty více nadchnout, ukázat jim veškeré klady čisté elektromobility, která sníží ekologickou zátěž v Košicích. K tomu mohou přispět i sami obyvatelé Košic tím, že budou více využívat hromadnou dopravu a méně používat svá auta na dopravu do zaměstnání.   

   

Košice na cestě k čisté mobilitě (foto: Zdeněk Nesveda)

Košice na cestě k čisté mobilitě (foto: Zdeněk Nesveda)

 Pár slov na závěr

Ještě před několika lety jenom představa, že u nás budou běžně jezdit auta na baterie, byla pro nás utopií. Dnes vidíme na příkladech v zahraničí, že provoz bateriových elektrobusů je v MHD běžnou záležitostí bez výraznějšího omezení. Skutečně se již nejedná jenom o testy a zkoušky, ale o regulérní provoz v běžných podmínkách. Neznamená to, že mávnutím kouzelného proutku zmizí všechny autobusy s naftovými motory. Není to ani účelem, je to pouze začátek postupného vyrovnávání poměru elektrických vozidel s ostatními, mezi ty musíme však počítat i tramvaje a trolejbusy. Elektromobilita ve veřejné dopravě by měla být součástí tak často zmiňovaných projektů „smart city“. Měl by to být způsob, jak co nejlépe začlenit ekologickou městskou dopravu do plánů komplexní obnovy města s ohledem na dané místní podmínky a infrastrukturu. Procesu přechodu na ekologickou dopravu v Košicích fandím, jsem rád, že mne vedení dopravního podniku nechalo nahlédnout pod pokličku a měl jsem tak možnost napsat krátkou a snad i výstižnou reportáž. Myslím si, že konkrétní výsledky a příklady z Košic budou inspirací i pro další města, která o zavedení dopravy elektrickými autobusy uvažují. Do Košic se ještě několikrát určitě vypravím, pole mé působnosti se tak rozšířilo od Aše až do Košic a časem může vzniknout zajímavá mozaika reportáží o česko – slovenském vývoji elektromobility ve smyslu smart city od západu až na východ.  

Text: Zdeněk Nesveda

 

WWW.DPMK.SK

.

Elektrobus SOR EBN 11 DPMK připojený k rychlonabíjecí stanici (foto: Zdeněk Nesveda)

Elektrobus SOR EBN 11 DPMK připojený k rychlonabíjecí stanici (foto: Zdeněk Nesveda)

 

Elektrobus SOR EBN 11 DPMK připojený k rychlonabíjecí stanici (foto: Zdeněk Nesveda)

Elektrobus SOR EBN 11 DPMK připojený k rychlonabíjecí stanici (foto: Zdeněk Nesveda)

 

SOR EBN 11, pohled do elektrické instalace (foto: Zdeněk Nesveda)

SOR EBN 11, pohled do elektrické instalace (foto: Zdeněk Nesveda)

 

SOR EBN 11 v depu DPMK (foto: Zdeněk Nesveda)

SOR EBN 11 v depu DPMK (foto: Zdeněk Nesveda)

 

Košice na cestě k čisté mobilitě (foto: Zdeněk Nesveda)

Košice na cestě k čisté mobilitě (foto: Zdeněk Nesveda)

 

Reklama na BusPressu – Klíč k nejlepším obchodům

 

Chytrá a zdravá doprava ve městech 2017

 

dekra_skola-MM

DEKRA, ŠKOLA SMYKU – WWW.DEKRA.CZ

WWW.MESTSKADOPRAVA.INFO

CZECHBUS, VELETRH AUTOBUSŮ V PRAZE – WWW.CZECHBUS.EU

Veletrh autobusů, výstava autobusů, autobusy v Praze

LOGO_isuzu_turancar

TURANCAR CZ, PRODEJ AUTOBUSŮ ISUZU – WWW.ISUZUBUS.CZ

Autobusy ISUZU, ISUZU, ISUZU servis, ISUZU díly, ISUZU TURANCAR

Isuzu-Logo

ProScan – prodej a servis ISUZU – WWW.ISUZUTRUCK.EU

ISUZU prodej, ISUZU díly, ISUZU nákladní, ISUZU D -MAX

KHMC2X

KHMC OPAVA, VÝROBA AUTOBUSŮ – WWW.KHMC.CZ

Anvi_Trade

ANVI TRADE, PODDLAHOVÉ MATERIÁLY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ – WWW.ANVITRADE.CZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagy: ,

Komentáře uzavřeny.