cz  Czech      uk  EN

101 elektrických hybridních autobusů Volvo

Pro belgického dopravce TEC Group k nim přibude dalších 35 elektrických hybridů a 8 nabíjecích stanic, foto: Volvo

Pro belgického dopravce TEC Group k nim přibude dalších 35 elektrických hybridů a 8 nabíjecích stanic, foto: Volvo

Elektrické hybridy Volvo v Belgii: letos v provozu 101 vozidel a 15 nabíjecích stanic

Plug-in hybridní (či elektrické hybridní) autobusy získávají stále více oblibu mezi dopravci v západoevropských městech. 11 elektrických hybridů Volvo spolu s třemi nabíjecími stanicemi pro průběžné dobíjení od ABB slouží od ledna 2017 v Namuru, více než stotisícovém hlavním městě belgického Valonska. Na základě nové objednávky od obou těchto dodavatelů pro belgického dopravce TEC Group k nim přibude dalších 35 elektrických hybridů a 8 nabíjecích stanic. Součástí objednávky je dalších 55 těchto autobusů a 4 nabíjecí stanice pro dvousettisícové Charleroi, největší město ve Valonsku. Po zprovoznění tak bude TEC Group provozovat celkem 101 elektrických hybridů a 15 nabíjecích stanic.

Elektrické hybridní autobusy Volvo 7900 Electric Hybrid zde budou fungovat v plně bezemisním režimu na 70 % ujeté trasy.

Průběžné dobíjení výkonem 150 kW nebo 450 kW z pantografové konzole, spouštěné do ližin na střeše (viz foto), trvá cca 3 – 4 minuty. Automatická komunikace mezi vozidlem a nabíjecí stanicí během celého nabíjecího procesu probíhá po wi-fi síti.

Použité rozhraní vozidlo-nabíjecí infrastruktura prezentované pod názvem OppCharge je předmětem evropského standardizačního procesu, který ve výsledku umožňuje kombinovat vozidla a nabíjecí stanice od různých výrobců, a podpořit tak přirozený rozvoj trhu těchto průběžně dobíjených elektrických autobusů. Tento systém je nyní implementován v rámci dopravních projektů ve dvanácti zemích.

Dodávka a zprovoznění nových vozidel a nabíjecích stanic by měla proběhnout na podzim 2017. Výsledkem bude mimo jiné 90% elektrifikace veškeré městské dopravy v Namuru.

Celý systém vozidlo-nabíjecí infrastruktura je v Namuru dodáván jako projekt na klíč, jehož součástí je rovněž kompletní servis nabíjecích stanic. Není to však jediný možný obchodní model. Například ve Stockholmu jsou vozidla a nabíjecí infrastruktura kontrahovány odděleně.

Dopravní systém průběžně dobíjených elektrických hybridů či plně elektrických autobusů není pouze doménou větších měst. Ukazuje to například projekt elektrifikace autobusového parku v méně než dvacetitisícovém švédském městě Värnamo.

redakce Proelektrotechniky.cz

 

Rubrika Proelektrotechniky cz na portálu BusPress, čtěte ZDE

 

Reklama na BusPressu – Klíč k nejlepším obchodům

 

dekra_skola-MM

DEKRA, ŠKOLA SMYKU – WWW.DEKRA.CZ

WWW.MESTSKADOPRAVA.INFO

CZECHBUS, VELETRH AUTOBUSŮ V PRAZE – WWW.CZECHBUS.EU

Veletrh autobusů, výstava autobusů, autobusy v Praze

LOGO_isuzu_turancar

TURANCAR CZ, PRODEJ AUTOBUSŮ ISUZU – WWW.ISUZUBUS.CZ

Autobusy ISUZU, ISUZU, ISUZU servis, ISUZU díly, ISUZU TURANCAR

Isuzu-Logo

ProScan – prodej a servis ISUZU – WWW.ISUZUTRUCK.EU

ISUZU prodej, ISUZU díly, ISUZU nákladní, ISUZU D -MAX

KHMC2X

KHMC OPAVA, VÝROBA AUTOBUSŮ – WWW.KHMC.CZ

Anvi_Trade

ANVI TRADE, PODDLAHOVÉ MATERIÁLY VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ – WWW.ANVITRADE.CZ

,

Tagy: ,

Komentáře uzavřeny.